Bilar som sålts för välgörenhet

Det finns få bilar som är jämförbara med James Bonds ikoniska Aston Martin DB5. Denna omtalade bil användes första gången i filmen Goldfinger (1984), och dök sedan upp i ett tiotal andra Bondfilmer.

Denna numera klassiska och världsberömda bil designades ursprungligen av Sir Ken Adam, en brittisk filmscenograf bl. a känd för scenografin i 1960-70-talets James Bond-filmer. Han hade gott sällskap av en annan britt, John Stears, som arbetade som specialeffektstekniker.

2014 auktionerades en guldpläterad kopia av Bonds Aston Martin ut. Vinsten, som uppgick till 68 500 brittiska pund, motsvarande cirka 800 000 svenska kronor (aktuell kurs 2018), skänktes till välgörenhet. Auktionen ägde rum på Christies i samband med femtioårsjubileet av filmen Goldfinger.

Mercedes-Benz, Aston Martin och Lotus Esprit

Ytterligare en stor donation skänktes till välgörenhet under 2014, men då i samband med att en Mercedes-Benz 500K/540 K Spezial-

Roadster från 1934 sålts på auktion i Tyskland. Mottagare av donationen var Alzheimerfonden och Cancerfonden som tillsammans fick dryga 28 miljoner svenska kronor – den största enskilda gåva Alzheimerfonden någonsin fått.

Bilen, som endast finns i detta exemplar, tillhörde under fyrtio års tid en Ljungbybo som anonymt valde att auktionera bort den för välgörande ändamål.

En annan känd Bondbil är den Aston Martin som Daniel Craig körde i filmen Spectre. 2016 auktionerades detta av huvudrollsinnehavaren signerade exemplar ut. Modellen heter DB10 och gör runt 300 km/timmen. Intäkterna, 2 434 500 pund (cirka 30 miljoner svenska kronor) gick oavkortat till Médecins Sans Frontières (Läkare Utan Gränser). Köparens namn är inte känt, men man kan väl gissa att det inte krävdes något lån för att finansiera köpet.

En köpare som däremot är känd, är Tesla Motors VD Elon Musk. 2013 la han beslag på en annan av Bondfilmernas ikoniska bilar; undervattensbilen från filmen Älskade spion. Detta var en av 6 Lotus Esprit man använde i filmen från 1977, och Musk köpte den för 968 000 USD, vilket då motsvarade cirka 8, 5 miljoner svenska kronor.

På senare år, närmare bestämt 2017, byggde biltillverkaren Ferrari ett sista exemplar av LaFerrari Aperta, som en markering av att bilföretaget Ferrari fyllde 70 år. Bilen skulle bli en av huvudattraktionerna på den auktion som anrika RM Sotheby’s ansvarade för. Det huvudsakliga syftet var dock inte att sälja bilen till kund för att sedan låta pengarna gå in i företaget, utan att skänka hela vinsten till välgörenhet.

Det blev svindlande nära 80 miljoner svenska kronor som gick till Rädda Barnens verksamhet, en rekordsumma som ingen hade förväntat sig. Bilen förväntades säljas för omkring 25 – 30 miljoner kronor, men med en slutsumma på närmare 80 miljoner är den sista modellen av LaFerrari Aperta den dyraste som någonsin har sålts. Tidigare rekord försäljningsrekord var noterat till omkring 55 miljoner svenska kronor.