Köpa begagnad bil – så lyckas du med köpet!

När det är dags att köpa bil är det mycket som kan stå på spel. Bilar är vanligtvis mycket kostsamma och man vill naturligtvis få ut så mycket av sina pengar som möjligt. Att köpa en helt ny bil är för många omöjligt, just eftersom priserna ligger mycket högt. Ett alternativ är att finansiera bilköpet med hjälp av ett lån, men man kan även välja att köpa en begagnad bil.

Det är betydligt fler saker man behöver tänka på när man köper en begagnad bil istället för en helt ny. För att du ska känna dig så trygg och nöjd med ditt köp som möjligt har vi satt ihop en lista med de absolut bästa tipsen för bilköpet. Glöm inte bort att belöna dig själv med något riktigt häftigt när du väl lyckas med köpet, t.ex. ett nyckelband med tryck eller en nyckelring med bilens märke på.

1. Var noga med att välja rätt typ av modell på din bil. Utgå från vilka behov du har till vardags och fokusera inte allt för mycket på enstaka tillfällen som kan dyka upp. Ett exempel kan vara att inte skaffa sig en minibuss bara för att man brukar åka på semester med vänner en gång per år, när man till vardags lever ensam.

2. Välj ut flera annonser som du är intresserad av och jämför även priserna och bilarna mot varandra.

3. När du har hittat några bilar som du är intresserad av är det dags att provköra dessa. En rekommendation är att aldrig köra med stereon på. På så sätt har du möjlighet att lyssna om det finns några ovanliga ljud som kommer från t.ex. fjädringen eller motorn på bilen. Känn efter ordentligt om körställningen, lastutrymmet och insteget i bilen är något som uppfyller dina behov.

4. Vänd dig till både privata säljare och seriösa bilhandlare. Hos en bilhandlare får du en tryggare affär, medan en privatperson oftast ger ett bättre pris. Lås dig inte till det ena eller det andra utan titta på bilar från båda alternativen.

5. Undersök alltid ägaren och kontrollera dokumentationen noga! Alla servicebesök ska ha varit utförda vid rätt miltal och bilen ska vara registrerad på den person som står framför dig och säljer den. Du kan använda dig av Transportstyrelsens E-tjänst för att kontrollera registreringsnumret.

6. Våga pruta på bilen! Ett stenskott eller spricka i vindrutan är att argument som med fördel kan användas för att få ner priset. Detsamma gäller även för t.ex. skador på lack eller kraftigt slitna däck.

7. Skriv alltid ett avtal eller se till att ni har ett muntligt. Fördelen med det skriftliga är att du har något att visuellt vända dig till om det skulle uppstå problem. Konsumentverket erbjuder avtal för privat bilförsäljning som går att ladda ner och skriva ut.