Att tänka på när du startar egen bilfirma

Att ha en egen bilfirma och sälja bilar är en lukrativ affärsidé, i alla fall om du vet vad du ger dig in på. Alla kan göra det, du behöver bara ha en vetskap om bilar och vara en bra säljare. Det gäller också att ha ett bra startkapital, en lokal att ställa bilarna i samt kanske någon att få hjälp av om du vill fakturera utan företag. Kanske du även vill bli konsult men inte ha ditt eget företag. Att skicka faktura utan företag är då ett smidigt sätt att vara flexibel yrkesmässigt.

Förutom att du ska ha bra kunskap om bilar i allmänhet så är det också viktigt att du känner till grundaspekterna vad gäller ekonomi, juridik och inte minst marknadsföring. Du måste också kunna sätta dig in i hur kunderna uppfattar dig, den så kallade kundnöjdheten, eftersom en bilhandlares rykte oftast sprids från mun till mun.

Svensk bilbransch

I Sverige säljs det många bilar även om pandemin gjorde att det hölls på sparlåga en tid. Men eftersom bilbranschen ständigt utvecklas med elbilar och allt vad det är så är det samtidigt en lukrativ bransch. Det är också en bransch där du har möjlighet att göra flera saker, såsom att sälja bilar, vara rådgivare och skicka faktura utan företag, men också kanske rusta upp gamla bilar och sälja dem dyrt.

Gällande bilar finns det mycket rådgivning du kan ägna dig åt och ge faktura utan företag. Konsumentverket har till exempel rådgivare som hjälper till med bilköpet men du kan lika gärna vara din egen och hjälpa till på en bilfirma eller liknande. På så sätt kan du få in lite extra pengar utan att behöva skapa en egen firma bara för rådgivningens skull.

Vilka bilar ska du sälja?

Tänk som sagt på att bilbranschen utvecklas i rasande fart och att du måste ha ett brett men intresseväckande sortiment om du ska starta din egen bilfirma. Elbilar köps mer och mer och även om alla kanske inte köper dem för miljöns skull så köper många dem för deras högteknologiska egenskaper och den tystgående körningen. Det går inte att sticka under stol med att elbilar är skönare och trevligare att köra än många dieselbilar. Ofta blir det billigare också nu när bensinpriserna sticker iväg något fruktansvärt. Hur framtiden kommer att svara på bensinbilarna återstår att se men man antar att de fasas ut allteftersom.

Högt tempo

Du som ska starta din egen bilfirma bör tänka på det höga tempot som gäller och att du hela tiden måste ligga på topp för att dina kunder inte ska välja bort dig för konkurrenterna. Du vet dock säkert själv om du är gjord för det här yrket; helt klart är det ett spännande yrke där du har mycket frihet och möjlighet att påverka till det positiva.