Innovativa bilar med ny teknik

Om man har sett flygande bilar i science fictionfilmer som Star Wars eller Det femte elementet, är det en hissnande tanke att kunna äga en bil som kan flyga. Nu är drömmen om en flygande bil verklighet och finns i både drönarmodeller eller med vingar som fälls ut. Tanken är att de ska helt gå på el och elbilar är en annan smart uppfinning som nu allt fler väljer att köpa.

Elbilar och en smart bilförsäkring

Elbilen har kommit för att stanna och idag finns det elbilar som går helt på el och är laddningsbara. Går man i tankar att skaffa en elbil, finns det en del saker att tänka på när man köper elbil som till exempel hur lång räckvidd modellen har, hur den ska laddas, samt hur stort batteri gentemot kapacitet man vill ha. En elbil kan enkelt laddas med vanlig hushållsel och det finns smarta laddboxar eller laddstolpar man kan ha i sitt garage eller utanför huset. Det är bra att känna till fakta och tips när man laddar elbilen hemma som man ska tänka på. Det är bra att veta att det kostar runt 12 000 kronor och upp till 20 000 kronor för en laddbox eller laddstolpe inklusive installation. Med vanlig hushållsel tar det cirka 8-10 timmar att ladda bilen hemma. Det finns även utvalda platser i samhället med laddstolpar som har högre ström och där det tar bara cirka 20 minuter att ladda bilen. När man köper en elbil eller en traditionell diesel- eller bensindriven bil, behöver man en trygg försäkring. Då kan man jämföra bilförsäkring med alla försäkringsföretag samlade på ett och samma ställe!

Flygbilarnas revolution

Med banbrytande teknik och många år av teknisk forskning och produktutveckling, har företaget Terrafugia utvecklat en banbrytande flygande bil som heter Terrafugia TF-X. Modellen är autonom, det vill säga att man kan åka på autopilot och har två kraftfulla, smarta motorer som fälls ut likt en drönare. Fördelen är då att man inte behöver en landningsbana som till företagets föregående modell som har hopfällbara vingar. Bilen har sätesplatser för fyra personer, snygg futuristisk design och ska kunna klara en tur på hela 80 mil med en maxhastighet på 320 kilometer i timmen! Bilen är redan under tillverkning och Volvo Cars kinesiska ägare Geely köper bolaget Terrafugia och då kan det bli mycket troligt att Volvo kommer att stå för tillverkningen. Snart kan vägar bli ett minne blott men man får vänta att få teståka en Terrafugia TF-X till runt år 2026. Det kan vara en spännande tanke att kunna flyga till jobbet, men när bilen väl är ute på marknaden, krävs det en hel del lagändringar och nya trafik- samt körregler i detta nya banbrytande koncept innan den integreras i samhället.