Bilars inverkan på människor

Det finns miljarder fordon och hundratals miljoner bilar i världen. Något som människor kan använda på olika sätt.

Nytta eller nöje?

Att använda en bil är traditionellt ett sätt för att ta sig från punkt A till B. Till exempel till sitt arbete. Mycket beror också på hur och var man bor. Om man är bosatt i en svensk stad och arbetar i där går det förstås också att ta bilen. Men det är inte omöjligt att det slutar i att man åker kollektivtrafik istället.

Men bor man på landsort istället kan bil vara ett direkt krav. Bor man långt ifrån sitt jobb innebär det troligtvis att bilen är det enda sättet, eller åtminstone det klart smidigaste, för att lösa den situationen.

Andra tar också bilen när de åker och handlar, till gymmet, kör barnen, hälsar på släktingar eller åker på semester. Det finns sammanfattningsvis väldigt många anledningar till att ta sin bil. Bekvämligheten att åka hela familjen jämfört mot tåg kan också vara en orsak. Att slippa köra kanske är skönt, men att sitta själv i sin bil ser många som en fördel. Till exempel genom att kunna stanna och ta pauser när man vill, vilket inte fungerar på ett tåg eller en bus.

Men att köra bara för att ta sig från olika ställen är inte alltid de enda anledningarna. En del gillar att ”ströga”, det vill säga att helt enkelt åka runt för nöjes skull. Det här kan göras i olika typer av bilar. Kanske gamla amerikanska bilar, eller några av de tyska märkena. Såväl Mercedes som BMW och Audi är kända som lite häftigare bilmärken. Men i takt med att världen blir med klimatmedveten kan en rundtur i en Tesla också vara aktuellt. För att blanda nöje med nytta, på ett sätt.