Bilar och mode

En hel del svenskar äger bilar och ibland har hushållet dessutom mer än en bil. För många är bilen mest ett nödvändigt transportmedel medan den för andra är ett modeattribut och ett bevis på hur lyckad man själv är som person. Det finns modetrender även i bilbranschen som inte bara rör det senaste stora märket utan som inkluderar färger, interiör och val av modell. Det ligger dessutom i tiden att köra så miljövänligt köra som möjligt.

Moderiktiga färger

Enligt Transportstyrelsen går det mode i färger även när det gäller bilar. Populärast är svarta bilar och i andrahand vita, men för bara 10 år sedan var det helt ute att köra runt i en vit bil. Tillsammans med färgen röd är dessa de vanligaste färger som syns i vägtrafikregistret. Det finns dock hela 24 olika färgalternativ. Ofta syns dock inte de kreativa benämningarna i registren som till exempel chrystal white. På tredje plats finns färgen röd och på fjärde plats finner man färgen grå som dock finns i flera olika nyanser.

Färgernas betydelse

En del trendspanare och färgkonsulter menar till och med att bilens färg avslöjar allt om förarens personlighet. Till exempel är svart den ultimata färgen för makt och ägaren till en sådan bil ska tydligen inte vara särskilt lättmanipulerad. Denna ägare älskar allt som är både klassiskt och elegant. Vita bilar avslöjar att ägaren tycker om att hålla rent omkring sig och är väldigt direkt samt rak på sak. Röda bilar är föga förvånande lite sensuella och dynamiska. Metallicfärger som silver eller guld indikerar en kräsen ägare som endast vill ha det absolut bästa. Oavsett vad man anser om trovärdigheten när det kommer till sådana här undersökningar är läsningen dock väldigt roande.

Moderiktig exrautrustning

Mode och trender påverkar även extrautrustning till bilen. Här syns trender inom exempelvis däck, fälgar och även en hel del teknik. Det kan kännas väldigt lockande att lägga pengar på den nyaste bilstereon med diverse tillbehör men det ligger i tiden att tänka praktiskt. Sådant som kan öka bilens andrahandsvärde vid en eventuell försäljning är till exempel något så praktiskt som en dragkrok eller en eluppvärmd framruta och hos SilentSwede kan man även hitta finesser som självhäftande ljudisolering till bilen som köparen kan installera själv. På detta enkla sätt kan vägbuller minimeras.

Attraktiv hobby

Att intressera sig för bilen även på fritiden har visat sig vara en både trendig och uppskattad fritidsaktivitet om man ska tro dejtingsajten Mötesplatsen som undersöker den sexigaste hobbyn. Här kommer bilar på fjärde plats i undersökningen. Detta svarsresultat bland alla tillfrågade singlar visar att intresse för bilen är trendigare än exempelvis mode, djur och datorer. Det viktigaste verkar egentligen inte handla om vilket märke man väljer att köra även om det naturligtvis är viktigt för en hel del bilköpare. Samtidigt är bilen både en statussymbol och ett trendigt modeattribut som tydligen har en hel del att avslöja om den som sitter bakom ratten.