Köpa ny bil eller privatleasa?

När det är dags att köpa ny bil kanske man funderar över om man skulle prova att privatleasa en bil hos ett företag som Mitsubishi Motors eller köpa en ny bil hos en bilhandlare. Det finns både för- och nackdelar med båda alternativen.

Privatleasing

Att privatleasa en bil innebär att man som privatperson hyr en bil under en längre period mot en fastställd och överenskommen månadskostnad. Många stora biltillverkare i landet erbjuder sina konsumenter ett upplägg av det här slaget och det börjar bli alltmer populärt med privatleasing. De olika avtalen kan variera men i normalfallet löper de på exempelvis tre år med en sammanlagd och förbestämd körsträcka på 1500 mil om året. Här ingår ofta också värdeminskning och service, däck, vägassistans och försäkring. I en del fall ingår även lånebil under serviceperioden samt fria däckbyten och däckförvaring.

Fördelarna med privatleasing är många. Framförallt är det bekvämt och smidigt med en fast månadskostnad där inga oförutsedda utgifter plötsligt dyker upp. Man slipper både kontantinsats och billån och man behöver inte heller oroa sig över bilens restvärde. Nackdelarna med att privatleasa handlar bland annat om att det är dyrt att ångra sig. Det är krångligt och kostsamt att bryta avtalet och säga upp det i förtid. Man bör också se till att läsa det finstilta och sätta sig in i begrepp som ”onormal slitage”. Detta begrepp kan nämligen leda till extra kostnader. Den avtalade körsträckan är dessutom begränsande och det blir dyrt om man överskrider den. Den främsta nackdelen är att man inte äger bilen, vilket också kan upplevas som en fördel.

Köpa ny bil

Det kan kännas bekvämt för många att köpa en fabriksny bil. Det finns gott om förmånliga billån och affären behöver inte kosta skjortan. Fördelarna med att köpa ny bil är att man kan välja att betala av mer än man har kommit överens om varje månad för att minska skulden. Man kan också byta in bilen mot en ännu nyare modell om man så vill. Det bästa är att det inte finns några begränsningar när det gäller körsträckor eller slitage. Nackdelarna med att köpa en ny bil är att den sjunker i värde så snart den rullar ut ur bilaffären. Med ett billån har man dessutom amortering, ränta och kontantinsats att förhålla sig till. Dessutom tillkommer försäkring, service och däckkostnader.

Att tänka på

Man får fundera igenom båda alternativen och jämföra kostnaderna för att komma fram till vilket alternativ som passar bäst. Den stora värdeminskningen kan verka avskräckande när man köper en ny bil och det kan kännas tungt att ta lån. Samtidigt bör man läsa igenom leasingavtalet noga om man bestämmer sig för att leasa en bil. Det är också bra att ställa frågor om avtalet. Kan man exempelvis häva avtalet i förtid? Att ta reda på exakt vad som räknas som onormalt slitage är också en god idé.