Ford Mustang – en amerikansk klassiker

Bakom den legendariska Mustangbilen står Ford Motor Company. Bilmodellen har en unik historia, vilket gör den till en av bilvärldens mest omtalade bil. Den finns i många olika varianter, vilka samtliga har sina unika egenskaper och prestanda. Ford tycks heller inte tröttna på att utveckla Mustangen som fortsätter imponera bilfantaster.

Populär sportbil

Världens första Mustang presenterades i början av 60-talet och fick även det logiska namnet Ford Mustang 1. Modellen var tvåsitsig utan tak och till storleken liten. Ford ville med ettan skapa en sportbil till en rimlig prislapp för att konkurrera mot den eviga konkurrenten Chevrolet. Mustang 1 blev direkt att tävla mot den kända Corvetten. På grund av föga visat intresse för den ganska nischade Mustang-modellen valde Ford att satsa på en fyrdörrars. Det skulle bli grunden för det vi än idag känner igen med Mustang. Sport, teknik och design. Framgången var ett faktum och Mustang har sedan dess varit en av världens mest populära amerikanare och mest sålda sportbil. Det ska bli intressant att se hur Mustangen tar sig an framtiden och de utmaningar bilbranschen har att vänta.

Att köpa en Mustang idag kostar en rejäl slang, men med rätt typ av privatlån kan bilen bli din snabbare än väntat. Jämför olika lån direkt på nätet för att hitta den mest gynnsamma räntan och det mest fördelaktiga upplägget.

Mustangens utveckling

Under åren 1973 och 1978 utkom Mustangen i flera utföranden, bland annat Cobra II och King Cobra II. Med tiden skulle Mustangen också bli större på både in- och utsida. Motorutrymmet utökades samtidigt som även bagageutrymmet och baksätet fick en mer rymlig design. I början av 80-talet skulle fronten på Mustangen göras om och få den välkända grillen med det klassiska ”Blue Oval”-emblemet (Ford). Den här varianten höll i sig under hela 80-talet och det var först 1993 som Ford presenterade en finslipad design av Mustangen. Då var inspirationen hämtad från Mustangens tidiga versioner. Skarpa konturer, nya karossveck samt stora hjulbågar blev ett signum för Mustang i slutet av 90-talet.

Omkring 2005 väljer Ford att anamma den så kallade retro-futurismen där det sena 60-talet präglar Mustangen. Moderna inslag så som sekventiella LED-baklyktor presenterades 2010 och ett par år senare kom den nya Mustang Boss 302.

Import av Mustang

Ända sedan mitten av 70-talet har just Mustang varit ett av svenska bilfantasters favoritobjekt när det kommer till import, något som gör att Mustangens representation på svenska vägar (och garage) är ganska stor. Att samla på amerikanare är en hobby för en stor skara svenskar och Mustang är en självklar bil i en samling av detta slag. Det finns bland annat populära mässor med amerikanska bilar på andra sidan Atlanten dit hängivna fans av ”amerikanare” vallfärdar varje år. Numer är importproceduren inte svårare än att det går att köpa på plats i USA och frakta hem Mustangen till Sverige. Är köparen själv inte på plats finns det svenska firmor som är specialiserade på att hjälpa till i samband med bilimport från USA. Se dock till att kontrollera företaget i förhand!