Så finansierar du bilköpet

Om du står inför valet och kvalet att köpa en ny eller begagnad bil, så är finansieringen en av de viktigaste punkterna att fundera över. Beroende på om du vill köpa en helt ny bil, en bättre begagnad eller en skrothög att fixa upp i verkstaden själv, så är ingenting gratis. Och ju bättre skick bilen är i, desto dyrare kommer den att bli. Det finns flera sätt att finansiera ett bilköp och här ska vi ta oss en titt på dem.

Ta ett billån

Många långivare och banker erbjuder kunder ett billån. Ett sådant lån innebär att du sätter bilen som säkerhet och vanligast är att du kan låna 80% av hela bilens värde. 20% står du själv för eller genom en inbytesbil. Den löptid som sedan gäller beror på beloppet samt bilens ålder, och tiden kan variera mellan olika banker och långivare. Fördelen med ett billån är att du dels är tvungen att köpa den från en auktoriserad bilhandlare, vilket ofta utgör en säkrare affär. Ett billån innebär att du i de flesta fall inte ser pengarna på ditt eget konto, utan att transaktionen sker direkt mellan långivaren och bilhandlarens konton.

Privatlån för olika ändamål

Ett annat alternativ om du kanske inte har en inbytesbil eller 20% av bilens värde i rena kontanter, så kan du låna hela summan genom ett privatlån utan säkerhet. Du väljer då det belopp som avser bilens värde och återbetalar i den takt som är möjlig hos den långivare du valt. Ett privatlån kan användas till vad som helst, så varför inte ta pengarna till en ny bil?

Spara pengar på sparkonto

Om man inte känner för att ta lån som innebär onödiga och extra kostnader varje månad, så kan ett sätt vara att finansiera sitt bilköp själv. Detta kan givetvis ta några år, men om du väljer en bank som erbjuder högre ränta, så kan det gå snabbare än du tror, förutsatt att du inte tar ut pengarna och att du regelbundet gör dina insättningar.

Fondspara till en bil

Att spara i fonder är en relativt säker metod som genererar en förhållandevis hög avkastning. Allt beror dock på aktör och vilket risktagande det innebär. Hos Savr kan du varje månad avsätta en summa som du senare tar ut för att kanske använda till en bil. Att fondspara kan vara en särskilt god idé om du har sett ut en drömbil som ingår i din målsättning att köpa längre fram. Om du vet med dig att du kan impulsköpa en bil, är detta dock en mindre bra sparmetod. En fond fungerar inte direkt som ett vanligt bankkonto där du tar ut och sätter in pengar närsomhelst – kanske till och med flera gånger om dagen. Fonden är istället ett säkert sätt att se pengarna växa under en längre tid.