Stockholm – Kiruna

Har du aldrig varit i norra delarna av Sverige? Längtar du efter öppna vidder, storslagen natur och iskalla fjällbäckar? Då ska du ta dig till Kiruna!

Att ta sig till och från Kiruna

Såväl Scandinavian Airlines som Norwegian trafikerar sträckan Stockholm-Kiruna. Du kan bekvämt luta dig tillbaka på ett flyg Stockholm Kiruna och landa på Kiruna Airport, som ligger omkring 9 kilometer från centrala Kiruna. Från flygplatsen går det dagligen bussar till bland annat Abisko, Björkliden och Riksgränsen. Man kan även åka buss till Narvik i Norge härifrån. Flygbussen ansluter till lokala bussar som tar dig vidare till önskad destination.

Det finns god tillgång på hyrbilar på Kiruna Airport. Inte mindre än fyra olika biluthyrningsföretag finns på plats och det går också bra att boka bilen i förväg online. Möjligheterna att parkera är också goda, såväl korttids- som långtidsparkeringar finns på flygplatsområdet.

Shopping, konferens och klimatkompensation

På Kiruna Airport, som ingår i en större flygplatskedja (Swedavia Airports) finns det möjlighet att shoppa, ta något att äta, boka konferensrum eller ett privat, mindre rum samt få tillgång till

gratis Wifi. Swedavia Airports är dessutom klimatneutrala, vilket betyder att de ständigt investerar i åtgärder för att minska utsläpp av fossil koldioxid. Företaget klimatkompenserar för utsläpp de ännu inte lyckats minska, och på samma sätt kan man som resenär klimatkompensera sin flygresa. Därmed bidrar man till att finansiera ett antal klimatprojekt godkända av FN. Att välja direktflyg, istället för flyg med mellanlandning, genererar generellt sett mindre utsläpp.

Kiruna som destination

Att åka till de norra delarna av Sverige är som att åka till ett fantasiland. Naturen är på många sätt spektakulär och sommarsolen lyser i princip 2 månader i sträck utan att gå ner. I Kiruna, som ligger 25 mil norr om polcirkeln, kan du dessutom få möjligheten att uppleva det magiska norrskenet, något som definitivt inte går att finna var som helst i världen!

I Kiruna, och i övriga delar av norra Sverige kan du åka skidor ända fram till juni månad, vandra i fjällen, övernatta på ett ishotell, bada eller fiska i en iskall fjällsjö, sova i ett hotellrum bland trädkronorna och mycket mer. Endast fantasin sätter gränser när det gäller denna del av Sverige.

Cirka 17 kilometer från Kiruna ligger världens största hotell, byggt helt i snö och is. Icehotel Jukkasjärvi byggdes efter en idé av grundaren Yngve Bergqvist för cirka 27 år sedan. Numera är ICEHOTEL 365 en året runt-upplevelse, belägen på älvstranden i Jukkasjärvi.

För motor- och rymdintresserade

2005 beslutade Sveriges regering att genomföra diverse projekt för att utveckla ett centrum för civil test- och övningsverksamhet i Arvidsjaur. Här drivs en topphemlig testanläggning för bilar och i Kiruna ligger rymdcentret Spaceport Sweden, som har som mål att bli Europas ledande resebyrå för rymdresor. Man ägnar sig också åt såväl forskning och utveckling som åt utbildning och viss träning för astronauter.